Lhasa Apso | Oorsprong

De Lhasa Apso of "blaffende leeuwhond" vindt zijn oorsprong in Tibet,waar hij gefokt werd in Boeddhistische monnikenkloosters. Ze waren populair als waakhond en gezelschapshond en werden beschouwd als symbool van geluk om boze geesten op een afstand te houden.

Deze hondjes verdienden zeer hoog aanzien en leefden vooral aan adellijke hoven en werden nooit verkocht.  De Lhasa Apsos is de hond die de Dalai Lama van Tibet aan de keizers als geschenk heeft gegeven. Het ras bestaat al eeuwen in de Tibetaanse bergen en werd door handelsreizigers
mee naar Europa genomen.
Lhasa Apso betekent "Als een geit" en wellicht bestond de taak voor deze hondjes vroeger uit het bewaken en beschermen van kudden geiten in Tibet.
Een andere betekeins van "als een geit" zou kunnen zijn dat de hond behaard is zoals de Tibetaanse geit. Er wordt echter ook gezegd dat de hond Abso Seng Kye wordt genoemd in Tibet. Hetgeen blaffende leeuw betekent. Waarschijnlijk is dit ras ontstaan door kruising van de Tibetaanse terrier en de Tibetaanse spaniel.
In 1929 werd dit ras voor het eerst tentoongesteld in Engeland Sherpa Tensing (een van de mannen die de Mount Everest als eersten bedwongen) ontving in 1948 twee Lhasa Apsos als gift van het klooster Ghanghar in Tibet.